9.11.2010

Naj poklic? Učiteljica.

Objavljeno v Sanjarjenja 15:11 avtor Poslovna svetovalka z napako

Vedno sem bila mnenja, da je biti učiteljica najboljši poklic na svetu, ker delovnik traja nekaj ur na dan, ker izklopiš službo z minuto, ko iz nje odideš, ker imaš ogromno počitnic, ker delo učiteljiceni stresno in zahtevno (sploh, če učiš prve razrede). Zavidala sem tudi tistim, ki so zaposleni v družinskih podjetjih. Kaj bi lepšega kot starša za šefa, ki vedno brez oklevanja in pripomb razume, da potrebuješ dopust, prost preostanek dneva, nekaj ur za osebne opravke, pol ure na dan za osebne klice, višjo plačo itd. Pritoževala sem se nad svojo usodo, ki ni bila blizu poklicu učiteljice ali hčerke, ampak je ubrala eno najbolj neizprosnih branž, podaljšane delovnike, štiriindvajseturno dosegljivost, nezmožnost popolnega odklopa med dopustom, vsaj delno delovne bolniške, zafrustrirane in živčne nadrejene itd.

Potem pa sem spoznala tako učiteljico kot hčerko po poklicu. Ko sem izvedela, kaj počneta, sem vsaki posebej na glas in navdušeno povedala, da sta lahko srečni, ker imata naaaaajboljši poklic na svetu, naredila primerjavo z lastno službo in pri tem še malo pretiravala, ter zavila spodnjo ustnico navzdol v znak smiljenja sami sebi. Vsaka posebej me je poslušala s privzdignjeno obrvjo in me hotela na koncu potolažiti, da tudi njena služba ni idelana. Da je pravzaprav daleč od tega. Ja, ja, sem si mislila, kaj pa ona ve, kaj je naporna služba in kaj pomeni zares delati. Potem sem vprašala kar naravnost, kaj ji je tako hudega v službi. In izvedela…da se delo učiteljice ne konča po zadnji uri, ampak je potrebno vsak dan pisati še tono poročil, da počitnice ne trajajo tri mesece, ker se vmes sestajajo z ravnateljem in se pripravljajo na novo šolsko leto, da je zelo stresno nositi odgovornost nad učenci med poukom ali na izletih, ko silijo v največje nevarnosti, da je najbolj stresno, ko se nate spravijo starši, ki nate valijo krivdo za vzgojo, neznanje in še kaj. Baje tudi hčerkam po poklicu ni lahko, saj je delo s starši vse prej kot prijetno, preveč osebno, preveč nadzorniško in zanje veljajo celo povsem enaki pogoji kot za ostale delavce. In, ja, zoprno je tudi, ker si ne moreš izmisliti, da si na bolniški, ker te imajo konstantno na očeh.

Pomirjena? Niti ne, pravzaprav še bolj razočarana. Prej sem bila prepričana vsaj v to, da nekdo opravlja tako zelo idealen poklic kot je učiteljica ali hčerka, potem pa sta mi vzeli še to upanje. Je pa razočaranje rodilo tudi nov zagon v to kar počnem in pometlo z namišljenimi ideali brez osnove, ki so zbijali vsakodnevno motivacijo za delo.

Še ena iztočnica več k debati na temo učiteljev pa izhaja iz včerajšnje oddaje Tranzistor na TV SLO 2: http://tvslo.si/predvajaj/tranzistor/ava2.87192314/

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev »

 1. Tanja pravi,

  9.11.2010 ob 16:39

  Ti je ta učiteljica, ki je tvoj ideal sesula v prah, morda omenila še to, da tudi učiteljice hodijo v službo in torej nimajo počitnic, kot učenci, ampak dopust? ;)

 2. Poslovna svetovalka z napakoPoslovna svetovalka z napako pravi,

  9.11.2010 ob 16:50

  Ja, to je bilo eno od dejstev, ki so načeli ideal :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !